Aro Ha_0986.jpg

Om Lognvik Søndre

 
 

Om lognvik søndre

Lognvik Søndre er et landbrukseiendom som ligger øst for Totak i sørenden av Hardangervidda. Tilhørende Lognvik Søndre er det en gård med et fredet tun, en fjellstue, samt et skogs- og fjellområde, og innmark med grasproduksjon.

Om gården

Lognvik Søndre Gård består av 12 historiske bygninger fra 16- og 1700 tallet. 11 av 12 bygninger på tunet er fredet av Riksantikvaren på bakgrunn av den kulturhistoriske verdien som gården har. Mang en turist fra inn- og utland har opp igjennom årene gjestet gården for korte eller lengre perioder for jakt, fiske, tur, eller bare avslapning i en atmosfære av kultur og tradisjoner.

Litt historie

Lognvik Søndre Gård har historie helt tilbake til 1600-tallet da Lognvik Nordre og Søndre var èn og samme gård. I begynnelsen av 1700-tallet ble gården delt. Eieren ved delingen var Hallvord Aslaksson, som kom fra en gård ikke langt ifra Lognvik. Han giftet seg flere ganger og fikk 2 sønner hvorav en het Aslak. Hallvord Aslaksson hadde i tillegg gårdene Lognvik-Øygarden i Rauland, Aamot og Øvrebø og Moen i Åmotsdal. Ved farens død i 1765 overtok Aslak gården i en alder av 56 år. Gården gikk så videre i arv til sønnen Anund i 1779. Sønnesønn av Anund het Øystein. 

Nåværende eier av Lognvik Søndre er Torstein Didrik Kongshem. Torstein er tredje generasjon Kongshem som eier gården. Han tok over etter sin far, Torstein Halvor Kongshem som selv tok over etter sin far, Harald Didrik Kongshem (født Didrik Halvorsen).

ByGNINGENE på gården

Harald Didrik Kongshem kjøpte Lognvik Gård i 1933. På den tiden var den i svært dårlig forfatning, så han fikk utført en rekke vedlikeholds- og reparasjonsarbeider. I tillegg kjøpte Harald enkelte bur og loft som han kom over på sine reiser i Øst- og Vest-Telemark, satte de istand og flyttet disse til Lognvik. Volltveitloftet, som opprinnelig stod på hans farmors slektsgård i Volltveit i Sauherad var blant disse. I 1961 ble dette loftet gitt i gave til Telemark museum i Skien av Harald sin sønn, Torstein Halvor Kongshem, som da eide Lognvik Søndre. Dette ble gjort i anledning museets 50-års jubileum og til minne som sin far. Torvetjønnstua, som opprinnelig kom fra fjellgården Torvetjønn ved Møsvatn var også ett av disse byggene. Torvetjønnstua ble i 1961 solgt, og står nå på Neset ved Totakstrondi. En kopi av loftet ble også solgt, og skal ifølge lokalhistoriker Johan Vaa nå befinne seg et sted på Uppheim i Nesland.

Det har stått enda eldre loft på Lognvik Søndre men som senere har blitt flyttet. En av disse er et såkalt “jardloft”, som hadde en seng med årstall 1514 som antas å være like gammel som loftet. I 1712 solgte Hallvord Aslaksson loftet til "Sollid-Borken" i Åmotsdal. Loftet er derfor i ettertid blitt hetende Solli-loftet. Sollid-Borken het egentlig Hallvord Aslesson. Loftet står nå på Telemark Museum i Skien sammen med Volltveitloftet. Hallvord Aslaksson satte opp et nytt loft etter salget til Sollid-Borken. Det loftet står på tunet på Lognvik Søndre i dag.

Hovedhuset Storstua ble bygget om til 2 høyder av Anund Longvik i hans tid som eier av gården. Dette ble den første "yvistoge" i Rauland. Yvistoga ble utsmykket av Olav Torgjusson, som var en kunstner fra Uppigard Groven i Åmotsdal. Denne stuen stod ferdig i 1787. Anund fikk etter dette premie av Det kgl. danske landhusholdningsselskab i 1790 for drift av gården. Da Anund sin sønnesønn Øystein eide gården var folkefortelleren Jørgen Moe på besøk på Lognvik Søndre og sov i en av de gjeve utsmykkede himmelsengene i Yvistoga.

FJELLSTUA

Lognvik Fjellstue ble på 1900-tallet bestilt av pelshandler Bjarne Juul og tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg. Fjellstua het den gangen "Villa Lagmanden” og ble oppført på Snarøya utenfor Oslo. Juul hadde store verdier i Russland, men mistet alt under revolusjonen og måtte selge villaen til en familie fra Oslo. Da andre verdenskrig kom stod den utsatt til og ble okkupert etter at tyskerne mislyktes sjøveien 9. april og de første tyske flyene landet på Fornebu. Tyskerne tok huset i bruk som sykehus for sine flyvere.

På slutten av 60-tallet skulle Fornebu flyplass utvides og bygningen var til salgs med forutsetning om at den ble flyttet. Alternativet var riving. Torstein Halvor Kongshem kjøpte det og fikk det flyttet og satt opp som en del av sin gård, Lognvik Søndre, sommeren 1969.

 
 
Lognvik Gård 1940

Lognvik Gård 1940

Volltveitloftet på 50-tallet

Volltveitloftet på 50-tallet

Lognvik Fjellstue (Villa Lagmanden) på Snarøya rundt 1960

Lognvik Fjellstue (Villa Lagmanden) på Snarøya rundt 1960